Ziua Naţională – 1 Decembrie

romaniasteag1 Decembrie este Ziua Naţională a României, adoptată prin lege după înlăturarea regimului comunist. Din punct de vedere istoric, la 1 Decembrie 1918, Adunarea Naţională de la Alba Iulia, constituită din 1228 de delegaţi şi sprijinită de peste 100.000 de români veniţi din toate colţurile Ardealului şi Banatului, a adoptat o Rezoluţie prin care s-a consfinţit unirea tuturor românilor din Transilvania, întreg Banatul (cuprins între râurile Mureş, Tisa şi Dunăre) şi Ţara Ungurească (Crişana, Sătmar şi Maramureş) cu România. Ziua de 1 Decembrie 1918 încununează deci lupta românilor transilvăneni pentru Unitate Naţională şi marchează momentul creării României Mari, situându-se în continuarea precedentelor acţiuni unioniste ale fraţilor din Basarabia (27 martie 1918) şi Bucovina (15/28 noiembrie 1918).

Însă, dincolo de evenimentul istoric din spatele acestei sărbători, am dori sa ştim părerea cititorilor. Aşadar, ce reprezintă ziua de 1 Decembrie pentru voi? Vă puteţi exprima opinia ataşând un comentariu.

One thought on “Ziua Naţională – 1 Decembrie

  1. Ziua Naţională a României ar trebui să reprezinte mult mai mult decât simple parade militare ale unei Armate decimate de nepăsarea politicului sau demonstraţii culinare de prost gust ale unor aşa-zişi oameni politici. Marea Unire a reprezentat apogeul unei generaţii de politicieni de calibru. România unită devenea un stat important în această zonă a Europei, un factor de stabilitate. Ce mai reprezintă România de astăzi? Mai este România o ţară unită în jurul vreunui ideal, cât de mic?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s