Regina tuturor românilor, Maria

Regina Maria reprezintă una din cele mai carismatice personalităţi ale istoriei moderne a românilor.Viaţa sa tumultoasă a generat numeroase controverse istorigrafice. Guy Gauthier,  magistrat si istoric francez specializat in istoria Romaniei, dedică reginei un volum interesant intitulat “Missy, Regina României” care a apărut la  Editura HUMANITAS, Bucureşti, 2008.

Autorul sintetizează în câteva fraze calităţile extraordinare ale reginei: ”Nepoată a reginei Victoria şi a Ţarului Alexandru al II- lea , vede aplecându-se asupra leagănului său de ful alb, cele mai generoase zâne ale Orientului si Occidentului. Ele îi aduc frumuseţea, inteligenţa, hotărârea dar şi imaginaţia, senzualitatea şi pasiunea. Trăsături sau daruri pe care viaţa le va păstra şi care vor face din această prinţesă binecuvântată de zei cea mai ciudată, cea mai enervantă, dar şi cea mai atrăgătoare dintre suveranele secolului XX”.

Destinul ei avea să se schimbe la vârsta adolescenţei. La 16 ani, Maria se căsătoreşte cu Ferdinand de România, moştenitorul tronului, în locul lui George de York care va deveni suveranul Angliei în 1910. Maria este primită cu urale şi stigăte de bucurie de către poporul român care este uimit de frumuseţea englezoaicei cu părul blond, tenul sidefiu şi ochii albaştri. Aglomeraţia capitalei, scena politică i se par deranjante. Îşi alege drept reşedinţă castelul de la Sinaia, unde va da naştere viitorului rege Carol al II- lea. Familia avea să devină mult mai numeroasă: Elisabeta (1894), Maria (1899), Nicolae (1903), Ileana (1908)  şi Mircea (1913).

După moartea regelui Carol I (1914), Ferdinand preia tronul, însă are îndoieli şi doreşte să abdice. Spiritul persuasiv al Reginei Maria îl determină pe acesta să renunţe la ideea de a abdica. Tot reginei i se atribuie un rol important şi în luarea deciziei  intrării în război de partea Antantei. Maria se implică trup şi suflet în îngrijirea soldaţilor bolnavi, fiind expusă permanent la boli. Dealtfel, prezenţa ei pe frontul de luptă i-a atras un val de simpatie care nu va mai fi egalat de nicio altă regină.

După moartea lui Ferdinand, Maria este izolată de fiul său Carol al II- lea. Moare la 18 iulie 1938 la Sinaia. Momentul este surprins de Henry Prost astfel: ”Dispariţia sa a stârnit durere în întreaga naţiune. Dintre toţi membrii familiei regale, ea era pe departe cea mai iubită. Când apărea în public era primită cu nenumărate aclamaţii de o sinceritate emoţionantă. La anunţul morţii sale, mulţi români au avut sentimentul că o bună parte a spiritualităţii  ţării se duce cu ea.”

Considerată cea mai frumoasă regină a Europei acelor vremuri, inteligentă, distinsă, plină de abnegaţie şi eroism în anii primului război mondial, fire optimistă şi comunicativă, Maria i-a impresionat pe marii monarhi ai Europei – Carol I al României, împăratul german Wilhelm al II lea, Eduard al VII lea al Angliei -, dar şi pe politicieni precum Clemenceau sau Churchill. După aprecierea lui Guy Gauthier, “Regina Maria a fost ultimul soldat luptând pe ultima bucată de pământ românesc liber”.

Isabela Niculau

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s