Incursiune prin capitalele danubiene

În perioada 4-11 apr. 2013 a avut loc excursia tematică intitulată ”Incursiune prin capitalele danubiene”. Gândit ca o excursie de studii în cadrul ”Săptămânii altfel”, demersul inițiat de profesorii Florin Moldovanu și Ovidiu Albert de la Colegiul Național ”Roman-Vodă”, și-a propus să îmbine utilul cu plăcutul. După o călătorie epuizantă, grupa formată din 24 de elevi și 5 profesori a ajuns la Viena și, la scurt timp, a început periplul prin capitala imperială. ”Prater” este unul din cele mai vechi parcuri de distracții din Europa. Împăratul Franz Joseph a ordonat construirea acestuia pe terenul vechiului domeniu de vânătoare regal. Roata cea mare din Parcul Prater este unul din emblemele orașului Viena și, poate, și cea mai cunoscută.

Sâmbăta a fost dedicată unei alte capitale europene: Bratislava (Pressburg, denumirea germană). Castelul Devin impresionează nu numai prin dimensiuni, ci și prin tehnica de construcție care îl transformă într-o adevărată redută. Aflat la confluența Moravei cu Dunărea, castelul a fost construit în secolul al IX-lea și a rezistat timpului până în 1809 când a fost distrus de către Napoleon Bonaparte. Din nefericire, castelul a fost renovat în timpul comunismului și nu mai respectă întru-totul arhitectura originală…

Centrul vechi al Bratislavei este ”impregnat” de istorie. De la Muzeul Armelor la Catedrala Sf. Martin, de la Muzeul Farmaciei la cel al Orologiilor, capitala slovacă se înscrie în rândul orașelor cu un trecut glorios. Muzeul Armelor este adăpostit în turnul de la intrarea în cetatea medievală și include arme și tehnici de luptă dezvoltate de-a lungul timpului. Catedrala Sf. Martin este una din cele mai importante clădiri în stil gotic din oraș. Construcția a început în anul 1221 și a continuat în secolele următoare. Din 1563, cînd Bratislava a devenit capitala Ungariei, catedrala a fost folosită și ca o locație pentru încoronarea monarhilor. Pe de altă parte, biserica Sf. Elisabeta reprezintă imaginea Slovaciei în Uniunea Europeană. Muzeul Farmaciei include mobilier original, aparate de măsură și instrumentar de lucru specific epocii moderne. Măsurarea timpului pare să fi fost o preocupare constantă a locuitorilor Bratislavei. Orologii –multe din ele funcționale – adăpostite într-o clădire în stil ”rococo” ne-au transpus într-o altă lume a efemerului. Desigur, o incursiune de o zi într-o capitală culturală a Europei nu poate acoperi multitudinea de oferte turistice.

Nu poți spune că ai fost în Viena, dacă nu ai asistat la un concert de orgă în Domul ”Sf. Ștefan”. Așa-numita ”Credo-missa” apartinând lui Mozart a fost susținută pentru prima dată în Domul din Salzburg în 1776 pe când compozitorul avea doar 20 de ani. Planul arhitectural al bazilicii vieneze conferă piesei valențe muzicale deosebite. Palatul Schönbrunn (”fântână frumoasă”) impresionează din prima clipă prin grandoarea construcției, dar și prin aranjamentele florale din interiorul curții. Cele 1441 de camere ale palatului reflectă preocupările intelectuale, artistice ale suveranilor din dinastia de Habsburg. Palatul și grădinile au fost locațiile unde s-au turnat cadre din mai multe filme, cum ar fi trilogia ”Sissi” din anii ’50, ”A Breath of Scandal” cu Sophia Loren și ”The Living Daylights” (1987) cu James Bond ca hotel în care Bond (Timothy Dalton) a locuit cu prilejul unei misiuni. Palatul este completat de reședința de facto a Habsurgilor: Hofburg. Practic, familia imperială a locuit neîntrerupt aici vreme de șase secole. Complexul impunător format din 2600 de camere este deservit astăzi de aproape 5000 de angajați. Nu mică ne-a fost mirarea când am observat coloana oficială a președintelui austriac părăsind clădirea. Aveam să aflăm ulterior că liderul politic al Austriei locuiește astăzi în spațiul generos oferit de Hofburg.

Luni am avut prilejul de a vizita un centru educațional din Viena intitulat ”Interkulturelles Zentrum”. Ghidul nostru, Alice Scridon, ne-a prezentat resursele educaționale ale centrului, posibilitățile de colaborare internațională între școli din Europa, Asia și Africa. În continuare, pașii noștri s-au îndreptat către unul din cele mai vechi așezăminte monastice din Austria: Abația Melk (în germană Stift Melk). Ordinul călugăresc al benedictinilor a creat aici cu sprijinul potentaților locali un adevărat focar de creștinism. Elementul distinct al acestei abații îl reprezintă continuitatea. Din 1089 până astăzi, mănăstirea aflată în Valea Wachau s-a bucurat de o prezență neîntreruptă a teologilor, artiștilor, dar și a monarhilor vremii. Astăzi abația mai adăpostește și un liceu de prestigiu care are încheiate parteneriate educaționale cu state ale Uniunii Europene, dar și cu Canada, SUA ș.a.

Marți ne-am decis să ne întoarcem acasă, nu înainte a face un ”intermezzo” în capitala Ungariei, Budapesta. Catedrala ”Sf. Ștefan” impresionează prin dimensiuni. Înălțimea acesteia este egală cu cea a Parlamentului maghiar. Basilica gazduieste cea mai sacra comoara a Ungariei si anume mana dreapta mumificata a Sfantului Stefan (Szent Jobb – Sfanta mana dreapta). Din cupola basilicii unde turistii se pot urca, poate fi admirata o priveliste impresionanta asupra intregului oras.

 

Piata Eroilor este unul din cele mai vizitate obiective turistice din Budapesta si se afla in fata Parcului Central la capatul Bulevardului Andrassy, una dintre strazile cele mai importante din Budapesta. Piata Eroilor din Budapesta este parte a Patrimoniului Universal UNESCO. Monumentul a fost construit in 1896 pentru a comemora o mie de ani de la sosirea Maghiarilor in Bazinul Carpatic.

Daria, clasa a IX-a A, mărturisește: ”Excursia ne-a coplesit si ne-a impresionat in acelasi timp. Incursiunea prin cele trei capitale europene ne-a oferit peisaje si obiective nemaivazute de noi pana acum si ne-a deschis apetitul catre calatorii. Castele, cetatile sau bisericile, modul de trai si oamenii in sine ne-au infatisat un alt stil de viata si un nou pachet de conceptii.

Saptamana petrecuta mi-a lasat o impresie minunata: am legat noi prietenii, cele vechi s-au aprofundat, ne-am apropiat mai mult de profesori, ne-am distrat, dar cel mai important, am putut observa cum traiesc alti oameni, cum percep anumite aspecte ale vietii sau ce traditii detin.

Sunt bucuroasa ca am avut ocazia sa vizitez intr-un timp atat de scurt, atat de multe, iar aici amintesc Palatele Schönbrunn si Hofburg , Abatia Melk, Domul Sf. Stefan din Viena, Cetatea Devin, Muzeele de Arme, Orologii si Farmacie din Bratislava si multe altele.

Sunt convinsa ca vom repeta experienta si ne vom lasa incantati de urmatoarele obiective.”.

 

musatinii.net

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s