Monument în cinstea eroilor români, în Rusia

Un monument comemorativ – dedicat eroilor români căzuţi în prizonierat pe teritoriul Federaţiei Ruse, în cel de-al Doilea Război Mondial – a fost inaugurat astăzi în localitatea rusă Sapogovo, regiunea Kursk.

Ceremonia este organizată de Ambasada României la Moscova şi are loc în contextul manifestărilor dedicate Zilei Eroilor României, sărbătorită anual la 13 iunie, informează tocpress.info.

În Lagărul-spital numărul 3604, care a funcţionat în Sapogovo în timpul războiului, au decedat 22 de militari din Armata română.

Monumente comemorative asemănătoare au fost ridicate în ultimii ani şi în localităţile Briansk (regiunea Briansk), Lebedian (regiunea Lipeț) și Donețk (regiunea Rostov).

Conform datelor consemnate în arhivele ruseşti, în regiunea Briansk şi-au pierdut viaţa, în timpul prizonieratului, 4.467 de militari străini, dintre care 647 erau români. Ei au lucrat în condiţii grele la construirea unei uzine de tancuri şi la refacerea oraşului după război.

Chiar mai mulţi militari români şi-au găsit sfârşitul în cel mai mare lagăr de pe teritoriul de astăzi al Kazahstanului. Potrivit enciclopediei online Wikipedia, 7.765 de prizonieri străini de război au murit în lagărul Spassk nr. 99 în perioada 1941-1950 și au fost înmormântați pe teritoriul regiunii Karaganda. Dintre aceștia, 827 au fost de naționalitate română. Alți 200 de prizonieri morți în Kazahstan nu erau de naționalitate română, dar au fost militari ai Armatei Române (ucrainieni, unguri, etc). Un monument în memoria prizonierilor români decedaţi în lagăr a fost ridicat în 2003.

 

 

Sursa: http://ro.stiri.yahoo.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s